6 Μάρτιος 2015, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 11:05

Με μπουλντόζες ισοπεδώνουν οι τζιχαντιστές την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ

  • Με μπουλντόζες ισοπεδώνουν οι τζιχαντιστές την αρχαία ασσυριακή πόλη Νιμρούντ

Με μπουλντόζες σαρώνουν ακόμα ένα μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού οι τζιχαντιστές στο Ιράκ. Πρόκειται για την πόλη Νιμρούντ, ένα από τα κορυφαία κέντρα της Ασσυριακής περιόδου, που ιδρύθηκε τον 13ο αι. π.Χ.

Πλάι στον Τίγρη ποταμό, 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Μοσούλης, η αρχαία Νιμρούντ αποκάλυπτε τα μυστικά της μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν στο σημείο βρέθηκαν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, τα οποία επέζησαν των λεηλασιών που ακολούθησαν τον πόλεμο στο Ιράκ αφού είχαν μεταφερθεί στο κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Αν και πολλά ακόμα ευρήματα μεταφέρθηκαν σε μουσεία ανά τον κόσμο, στον τόπο της αρχαιολογικής ανασκαφής παρέμεναν -μέχρι που ανέλαβαν τη θανάσιμη αποστολή τους οι τζιχαντιστές- τα περίφημα γιγάντια αγάλματα λαμασού, ταύροι με ανθρώπινη κεφαλή και φτερά πτηνών (κεντρική φωτο).

Πριν από λίγες ημέρες, σοκ στην παγκόσμια κοινότητα προκάλεσε η καταστροφή on camera, με σφυριά και βαριοπούλες, των εκθεμάτων στο Μουσείο της Μοσούλης. Η γγ της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επιληφθεί της υπόθεσης καταστροφής στη Μοσούλη.

Την ανακοίνωση για τη νέα καταστροφή στη Νιμρούντ έκανε χθες το υπουργείο πολιτισμού του Ιράκ στην επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook.

«Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) άρχισε να καταστρέφει με μπουλντόζες την αρχαία πόλη των Ασσυρίων Νιμρούντ στο Ιράκ [...] Δεν έχουμε πληροφορίες για το εύρος της καταστροφής», ανέφερε η ανάρτηση.