6 Μάρτιος 2015, 08:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 08:30

Τετ α τετ Τσίπρα-Στουρνάρα μετά την ανώμαλη προσγείωση Ντράγκι

  • Τετ α τετ Τσίπρα-Στουρνάρα μετά την ανώμαλη προσγείωση Ντράγκι

Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναμένετα να συναντήσει σήμερα το πρωί (9:30 π.μ.) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που αποφάσισε να συνεχίσει το μαρτύριο της σταγόνας λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας. 

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το όριο στήριξης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μόλις κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντάς το στα 68,8 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας είχε ζητήσει να διευρυνθεί το πλαφόν κατά 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι επιφύλαξε ανώμαλη προσγείωση στο ελληνικό αίτημα για επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων, πέραν του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, αλλά λειτουργεί με κανόνες» και «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους». Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ξαναγίνουν δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα, εφόσον υπάρξει γρήγορα «μια διαδικασία που θα δείχνει ότι προχωρά η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμα ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο και αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Η απόφαση της ΕΚΤ ανάγκασε κυβερνητικούς κύκλους να σχολιάσουν ότι δεν δημιουργείται πρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αύξηση του ορίου των εντόκων.