5 Μάρτιος 2015, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 00:09

Ο Έλληνας που «έπεσε» πολεμώντας τους τζιχαντιστές δίπλα σε Κούρδους

  • Ο Έλληνας που «έπεσε» πολεμώντας τους τζιχαντιστές δίπλα σε Κούρδους
    Ο Κώστας Σκάρφιλντ (κάτω) μαζί με τους συντρόφους του από τη μονάδα «Λιοντάρια της Ροζάβα»

Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες. Εξάλλου ήταν ο πρώτος Βρετανός που σκοτωνόταν πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Όμως ο 25χρονος Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ, που υπηρετούσε στη μονάδα των ξένων μαχητών «Λιοντάρια της Ροζάβα», είναι στην πραγματικότητα κι ο πρώτος Έλληνας που χάνεται στην περιοχή.

Γιος του Κρις Σκάρφιλντ και της Βίκυς Καραγκούνη ο Κώστας, όπως τον φώναζαν στη γειτονιά του στο Ρόιστον του βόρειου Γιορκσάιρ, από πολύ νωρίς έμαθε να αγαπάει με πάθος τις δυο του πατρίδες.

Γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά λάτρευε την Ελλάδα. Τελευταία φορά ήρθε το καλοκαίρι και πήγε στην Ακρόπολη, όπου για ακόμα μία φορά αντίκρισε με δέος τον Παρθενώνα. 

Αν και σπούδασε υποκριτική, γρήγορα έστρεψε αλλού το επαγγελματικό ενδιαφέρον του. «Αρχικά υπηρέτησε στις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, πριν από περίπου τρία χρόνια. Είχε περπατήσει όλη την Ελλάδα όταν υπηρετούσε. Έλαβε πολύ καλή εκπαίδευση στην Ελλάδα ως κομάντο» είπε ο πατέρας του σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Espresso και τον δημοσιογράφο Γιάννη Δουνδουλάκη.

Στη συνέχεια, εντάχθηκε ως πεζοναύτης στις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να βοηθήσει τους άμαχους Κούρδους. Επιχείρησε να πάει στη Συρία αλλά δεν του το επέτρεψαν γιατί θεωρήθηκε πως πάει να καταταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.

«Ο γιος έφυγε γύρω στις 20 Νοεμβρίου για να προσφέρει βοήθεια στην YPG, τη μονάδα Πολιτικής Προστασίας που έχουν οι Κούρδοι για την παροχή αρωγής στους αμάχους» εξήγησε ο Κρις Σκάρφιλντ, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του δεν γνώριζε ότι θα πήγαινε εκεί.

Ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ τάφηκε στη Συρία. Στο ίδιο σημείο Κούρδοι μαχητές φύτεψαν μια ελιά στη μνήμη του Έλληνα καταδρομέα.

«Δεν ξέραμε πως ήταν αποφασισμένος. Δεν μας είχε πει τίποτα, ίσως επειδή είμαστε χριστιανοί και οι Κούρδοι είναι μουσουλμάνοι, οπότε θα ανησυχούσαμε ακόμα περισσότερο για την απόφασή του» είπε ο πατέρας του 25χρονου, προσπαθώντας με κόπο να μην ακουστεί ο λυγμός ενώ συνομιλούσε με τον Έλληνα δημοσιογράφο.

Στην αρχή, ο Κώστας δεν πολεμούσε. Όταν όμως απέκτησε την εμπιστοσύνη των Κούρφων, του επέτρεψαν να πάρει το όπλο του και να βγει στην πρώτη γραμμή. Εκεί όπου έχασε και τη ζωή του από όλμο στη διάρκεια μάχης με τους τζιχαντιστές.

Οι γονείς του και η αδερφή του Γεωργιάννα πληροφορήθηκαν τηλεφωνικά το χαμό του από τον Βρετανό φιλοκούρδο ακτιβιστή, Μαρκ Κάμπελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ τάφηκε στη Συρία. Στο ίδιο σημείο Κούρδοι μαχητές φύτεψαν μια ελιά στη μνήμη του Έλληνα καταδρομέα.