5 Μάρτιος 2015, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 14:54

«Όχι» είπαν οι Καλιφορνέζοι σε μνημείο για τον Κεμάλ

  • «Όχι» είπαν οι Καλιφορνέζοι σε μνημείο για τον Κεμάλ
    Μακέτα του χώρου όπου προβλεπόταν να τοποθετηθεί το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ

Ομόφωνα απερρίφθη η πρόταση για ανέγερση μνημείου για τον Μουσταφά Κεμάλ στο Κάρσον (Carson) της Νότιας Καλιφόρνιας από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, χάρη στην άμεση κινητοποίηση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.

Μετά από μια ώρα έντονης συζήτησης και επιχειρηματολογίας από Έλληνες, Αρμένιους και Τούρκους –έξι άτομα από κάθε πλευρά– τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου δεν θα ήταν σοφή απόφαση και απέρριψαν την πρόταση του δημάρχου του Κάρσον Τζιμ Ντίαρ.

Ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος στο τέλος ψήφισε «όχι»!

Ο Ελληνοαμερικανός που έκανε τη διαφορά

Όπως τους είπε με τον γνωστό δυναμισμό του ο Άρις Άναγνος, εκπρόσωπος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, δεν βλέπει το λόγο για τον οποίον πρέπει να ανεγερθεί στην πόλη το μνημείο ενός πολιτικού που έχει πολεμήσει κατά των ΗΠΑ σε δυο παγκόσμιους πολέμους. 

Παράλληλα μοιράστηκε με τους περίπου 400 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα, τις ιστορίες μελών της οικογένειάς του και τις αναμνήσεις τους από τις τραγικές στιγμές που έζησαν όταν οι Τούρκοι έκαψαν τη Σμύρνη.


Ο Ελληνοαμερικανός Άρις Άναγνος

Ανάλογες ιστορίες διηγήθηκαν και οι Αρμένιοι που μίλησαν ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου του Κάρσον. Ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης Γκλέντεϊλ (Glendale) Ζαρέχ Σινανιάν εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να ανεγερθεί το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ τόνισε: «Αν βάλετε τον Ατατούρκ στο Διεθνές Πάρκο Γλυπτών, θα πρέπει να βρείτε χώρο και για τον Πολ Ποτ και τον Χίτλερ», οι οποίοι επίσης διέπραξαν γενοκτονίες στις χώρες τους.

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος της Τουρκίας Ραϊφέ Γκιουλρού Γκεζέρ κατέθεσε λίστα με ονόματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι έχουν εξάρει την προσωπικότητα του Μουσταφά Κεμάλ σημειώνοντας ότι ο «Ατατούρκ» είχε... τιμήσει πολλούς Αρμενίους στη διάρκεια της διακυβέρνησης του.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Αρμενικό Συμβούλιο Αμερικής (ACA), το μνημείο που είχε προταθεί να τοποθετηθεί στο Διεθνή Κήπο Γλυπτών στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται γλυπτά προς τιμήν ηγετών από όλον τον κόσμο οι οποίοι προώθησαν την ειρήνη, θα ήταν προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Μουσταφά Κεμάλ «ενός δικτάτορα και εμπνευστή της εθνοκάθαρσης Ελλήνων, Αρμένιων και Ασσυρίων».