5 Μάρτιος 2015, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 12:57

Τι λέει ο τουρκικός Τύπος για την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ

  • Τι λέει ο τουρκικός Τύπος για την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο τουρκικός Τύπος κατά της κυβέρνησης Νταβούτογλου με αφορμή την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ για τη διεξαγωγή πολύμηνων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για υποχώρηση της τουρκικής διπλωματίας.

Διπλωματικό σκάνδαλο χαρακτηρίζει η εφημερίδα Zaman την απόσυρση της ΝΟΤΑΜ με μια ανακοίνωση που μιλούσε για «κατά λάθος λανθασμένες συντεταγμένες». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση αυτή σχολιάστηκε ως υποχώρηση της τουρκικής διπλωματίας και επισημαίνεται ότι επειδή θεωρείται αδύνατον το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι στρατιωτικές αρχές να κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, στα παρασκήνια λέγεται ότι η Άγκυρα επέλεξε αυτό τον τρόπο για να εξηγήσει την υποχώρηση που έκανε σε αυτό το θέμα. 

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Cumhuriyet εξομοιώνει με «ιστορικό σκάνδαλο» την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ο οποίος αναφέρει πως η Τουρκία ομολόγησε ότι έγινε ένα λάθος και οδήγησε σε ένα σκάνδαλο που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. 

Αντίθετα, η εφημερίδα Habertürk χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας ως χειρονομία καλής θέλησης από την Άγκυρα προς την Αθήνα.