5 Μάρτιος 2015, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 11:45

Μεσογειακή διατροφή, καλύτερα από γυμναστική, για γερή καρδιά

  • Μεσογειακή διατροφή, καλύτερα από γυμναστική, για γερή καρδιά
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης

Οι οπαδοί της μεσογειακής διατροφής έχουν κατά μέσο όρο 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη δεκαετία, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Για να προκύψουν τα νέα αυτά δεδομένα αναλύθηκαν δειγματοληπτικά στοιχεία 2.500 Ελλήνων ηλικίας από 18 έως και 89 ετών, στην περιοχή των Αθηνών και των προαστίων της.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι η εν λόγω διατροφή λειτουργεί περισσότερο προστατευτικά για την καρδιά από ό,τι ακόμη και η σωματική άσκηση.

Η έρευνα συσχέτισε σε βάθος δεκαετίας τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και προέκυψε ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν μικρότερος αναλόγως με το πόσο συστηματικά ακολουθούσε κάποιος αυτό το είδος διατροφής.

Τα οφέλη για την καρδιά είναι άμεσα πέρα από τα έμμεσα οφέλη για τον διαβήτη, την υπέρταση και τη χρόνια φλεγμονή και ωφελεί τους πάντες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή πιο πιστά από ό,τι αντίστοιχα οι άνδρες.

Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τον καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών Δημοσθένη Παναγιωτάκο και την Εκάβη Γεωργουσοπούλου και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.