27 Ιούνιος 2013, 16:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:27

Έναρξη μαθημάτων Βυζαντινών σπουδών στην Θεσσαλονίκη

  • Έναρξη μαθημάτων Βυζαντινών σπουδών στην Θεσσαλονίκη

Τελετή έναρξης του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, που λειτουργεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 18.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Τα μαθήματα, που αρχίζουν τη Δευτέρα 1 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013, θα παρακολουθήσουν 40 υπότροφοι επιλεγμένοι από 100 υποψήφιους από όλη την Ευρώπη, τις χώρες του Καυκάσου, την Νότια Αμερική και την Ιαπωνία.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό κύκλο σπουδών, «Κοινότητες και Ομάδες στο Βυζάντιο», φιλοδοξεί να μελετήσει τα ποικίλα στοιχεία που συνθέτουν τη Βυζαντινή κοινωνία, τις κοινωνικές ομάδες και τις διάφορες κοινότητες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της Βυζαντινής χιλιετηρίδας.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με τη Δημόσια Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Γαλλίας.