5 Μάρτιος 2015, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 10:20

Οι τρεις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Οι τρεις επιλογές του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τρεις θα είναι οι επιλογές που θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως τις 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

  • Πρώτη φάση: Όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους έως το τέλος Μαρτίου, θα δικαιούνται τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων. Αν δηλαδή το αρχικό χρέος είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις επίσης 500 ευρώ και εξοφληθεί στο σύνολό της η αρχική οφειλή θα σβήσει αυτόματα και όλο το ποσό των προσαυξήσεων. Αν η αρχική οφειλή είναι 200 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ τότε με την εξόφλησή της θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 500 ευρώ. Θα προβλέπεται η εναλλακτική να εξοφληθεί το 50% ή άλλο ποσοστό της αρχικής οφειλής και να σβήσει αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων.
  • Δεύτερη φάση: Θα έχει διάρκεια έως το τέλος Απριλίου και στο διάστημα αυτό οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλούν κάποιο μέρος της αρχικής οφειλής τους και να διαγράφεται αυτόματα ισόποσο τμήμα των προσαυξήσεων. Με λίγα λόγια, αν η αρχική οφειλή είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 1.000 ευρώ και αποπληρώνονται τα 500, τότε στην περίπτωση αυτή θα διαγράφονται 500 ευρώ προσαυξήσεων.
  • Τρίτη φάση: Οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι και σε 100 δόσεις. Και στη φάση αυτή θα προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων αλλά σε μικρότερα ποσοστά από τις δύο παραπάνω επιλογές.
Οι οφειλέτες που θα αξιοποιήσουν κάποια από τις δύο πρώτες επιλογές θα μπορούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς όμως να δικαιούνται διαγραφή των προσαυξήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, όπως είχε άλλωστε εξαγγείλει και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.