5 Μάρτιος 2015, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 09:42

Το γιοτ του Κεμάλ: Από οίκος ανοχής πλωτό προεδρικό μέγαρο!

  • Το γιοτ του Κεμάλ: Από οίκος ανοχής πλωτό προεδρικό μέγαρο!

«Σαβαρόνα» είναι η ονομασία της θαλαμηγού που χρησιμοποιούσε ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, η οποία σε κάτι λιγότερο από έναν αιώνα πέρασε από 40 κύματα πριν καταλήξει να γίνει χώρος υποδοχής ξένων ηγετών για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Για πρώτη φορά από την καθέλκυσή του το γιοτ -που πήρε το όνομά του από ένα είδος αφρικανικού κύκνου- και βρίσκεται στο Βόσπορο, διαμορφώθηκε έτσι ώστε να φιλοξενήσει χθες το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το γιοτ, που έχει μήκος 136 μέτρα και 17 πολυτελείς σουίτες, πισίνα και χαμάμ, ναυπηγήθηκε το 1931 για την εγγονή του μηχανικού που έφτιαξε τη γέφυρα του Μπρούκλιν, Τζον Ρέμπλινγκ. Πουλήθηκε όμως στην Τουρκία το 1938, η οποία το παραχώρησε στον Κεμάλ. Το 1979 κάηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο στη Ναυτική Ακαδημία της Χάλκης και έμεινε παροπλισμένο για περίπου 10 χρόνια.

Κατέληξε στα χέρια ενός μεγαλοεπιχειρηματία, του Καχραμάν Σαδίκογλου το 1989 όταν το αγόρασε με leasing από το τουρκικό δημόσιο για να το μετατρέψει σε τουριστική θαλαμηγό. Λέγεται ότι ξόδεψε πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια για να το φτιάξει στα ναυπηγεία της Τούζλα αλλά...

Όπως αποκαλύφθηκε από την αστυνομία το 2010, η οποία διερευνούσε εγκληματικό δίκτυο, το γιοτ του Κεμάλ είχε τουλάχιστον δύο φορές χρησιμοποιηθεί ως οίκος ανοχής με ακριβοπληρωμένες ιεροδούλους. Έξαλλοι οι Τούρκοι επίσημοι φυσικά, έβαλαν μπροστά και το ξαναγόρασαν μέσω του υπουργείου πολιτισμού.