4 Μάρτιος 2015, 23:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2015, 00:23

Φυλετικές διακρίσεις κάνει η αστυνομία στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ

  • Φυλετικές διακρίσεις κάνει η αστυνομία στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ

Πρακτικές φυλετικών διακρίσεων κατά των μαύρων εφαρμόζει η αστυνομία του Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ, όπου το καλοκαίρι πυροδοτήθηκαν ταραχές μετά το φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από έναν λευκό αστυνομικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πολυαναμενόμενη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης η αστυνομία του Φέργκιουσον εφάρμοσε μια πολιτική διακρίσεων, παραβιάζοντας το αμερικανικό Σύνταγμα.

Μια δεύτερη έρευνα του υπουργείου που αφορούσε συγκεκριμένα τις συνθήκες θανάτου του Μπράουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις «που θα δικαιολογούσαν την άσκηση διώξεων» εναντίον του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του 18χρονου.

Τα δικαστήρια «στρέφονται κυρίως εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών», κυρίως των πιο φτωχών, συχνά Αφροαμερικανών.

Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την «απογοήτευσή της» διότι «ο δολοφόνος του παιδιού μας δεν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του», όμως παράλληλα ένιωσε ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι «η αστυνομία του Φέργκιουσον θα λογοδοτήσει για την πρακτική των διακρίσεων (...) Ο θάνατος του γιου μας δεν θα είναι μάταιος, αν υπάρξουν αλλαγές, όχι μόνο στο Φέργκιουσον αλλά και σε όλη τη χώρα».

Τι λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ είπε ότι σύμφωνα με την έρευνα το Φέργκιουσον είναι «μια βαθιά διχασμένη κοινότητα, όπου η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης και η εχθρότητα χαρακτηρίζουν συχνά τις σχέσεις αστυνομίας και κατοίκων».

Στην έκθεση των 105 σελίδων για τις πρακτικές της αστυνομίας επισημαίνεται ότι το 67% του πληθυσμού του Φέργκιουσον είναι μαύροι. Παρόλα αυτά από το 2012 ως το 2014, το 84% των αυτοκινήτων που σταμάτησε η αστυνομία είχαν μαύρο οδηγό.

Επίσης το 90% των ανθρώπων στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα, το 93% όσων συνελήφθησαν, το 95% των κατηγορούμενων για πλημμελήματα και το 94% των κατηγορούμενων για αντίσταση κατά της αρχής ήταν μαύροι.

Παράλληλα είναι δύο φορές πιο πιθανό να διενεργηθεί σωματικός έλεγχος σε μαύρους απ’ ό,τι σε λευκούς στη διάρκεια ελέγχων για τροχαίες παραβάσεις.

Βολές δέχεται από την έκθεση και το δικαστικό σύστημα του Φέργκιουσον, καθώς επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια «στρέφονται κυρίως εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών», κυρίως των πιο φτωχών, συχνά αφροαμερικανών.

Η έκθεση βασίστηκε σε εκατοντάδες συνεντεύξεις, ενώ για να συνταχθεί εξετάστηκαν περίπου 35.000 σελίδες αστυνομικών αναφορών και άλλων εγγράφων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ζητεί από τις αρχές της πόλης να λάβουν άμεσα μέτρα, προτείνει μια σειρά 26 συστάσεων για να σταματήσουν αυτές οι αντισυνταγματικές πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ