4 Μάρτιος 2015, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 17:16

Έρχονται ανατροπές στα όσα γνωρίζουμε για την Αμφίπολη;

  • Έρχονται ανατροπές στα όσα γνωρίζουμε για την Αμφίπολη;
    «Ο Λέων δεν ήταν ποτέ στην κορυφή», λέει ο γεωλόγος της ανασκαφής (φωτ.: Χάρης Ιορδανίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σεισμό στην αρχαιολογική κοινότητα αναμένεται να προκαλέσουν οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στην «28η Επιστημονική Συνάντηση για το Έργο στη Μακεδονία και την Θράκη» που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση που αφορά τις πιο σημαντικές ανασκαφές στη βόρεια Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως για την απουσία της Κατερίνας Περιστέρη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο Ευάγγελος Καμπούρογλου που ανήκει στην Διεπιστημονική Ομάδα της ανασκαφής στην Αμφίπολη και είναι διευθυντής Αρχαιολογικών Έργων-Μελετών Γεωλογίας και Παλαιολογίας, με την εισήγησή του σκοπεύει να αμφισβητήσει κάποιους από τους ισχυρισμούς της Κατερίνας Περιστέρη και φυσικά να ανατρέψει τελείως τα δεδομένα.

Με συνέντευξη του στο Έθνος δηλώνει ευθέως ότι η επικεφαλής αρχαιολόγος τον πίεσε να μην μιλήσει στην Συνάντηση καθώς –όπως του είπε– η ομάδα έχει αποφασίσει να μην κάνει φέτος ανακοινώσεις αλλά του χρόνου. Ο γεωλόγος της ανασκαφής και ο πρώτος άνθρωπος που σύρθηκε στον υπό κίνδυνο κατάρρευσης τρίτο θάλαμο του λόφου Καστά, λέει ότι έχει τουλάχιστον τρία στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Καμπούρογλου: Ο Λέων της Αμφίπολης δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου Καστά. Δεν θα συνεργαστώ ποτέ ξανά με την Περιστέρη.

Σύμφωνα με τα λίγα που αποκαλύπτει για το περιεχόμενο της εισήγησής του, εξηγεί ότι ο Λέων της Αμφίπολης δεν ήταν ποτέ στην κορυφή του λόφου και συνεπώς, κατά τον ίδιο, η αναπαράσταση που έκαναν η Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είναι λάθος.

Ο Ευάγγελος Καμπούρογλου ισχυρίζεται ακόμα ότι ο λόφος Καστά είναι φυσικός και ότι δεν πρόκειται για τύμβο ή για κάποια άλλη τεχνητή κατασκευή. Στο συνέδριο θα παρουσιάσει και τα αποτελέσματα ορυκτολογικών ερευνών που εξηγούν τις συνθήκες και τις αιτίες απόθεσης των χωμάτων.

«Πρέπει να καταλάβει ότι η ανασκαφή είναι του υπουργείου και όχι δική της, και εγώ είμαι 40 χρόνια γεωλόγος, τα 34 από αυτά υπάλληλος του υπουργείου και όχι δικός της», απαντά μέσω του Έθνους στις πιέσεις της Κατερίνας Περιστέρη η οποία του ζήτησε να μην κάνει τις ανακοινώσεις.