4 Μάρτιος 2015, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2015, 22:37

H Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

  • H Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών
  • H Τουρκία εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών

Τελικά, η Τουρκία, αφού πρώτα υποστήριξε την Αλ Νούσρα-Αλ Κάιντα και στη συνέχεια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους –από τη μια για να ανατρέψει τον Άσαντ και από την άλλη για να εξαλείψει τα κουρδικά καντόνια της Ροζάβα (Β. Συρία)– μετά από τις εξελίξεις στο Κομπάνι και την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που αποτελεί κλώνο του ΡΚΚ, υποχρεώθηκε να αλλάξει πολιτική και να υποστηρίξει και να συμμετέχει πλέον ενεργά τον πόλεμο που διεξάγει η συμμαχία κρατών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη συμμετοχή του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, Νετζντέτ Οζέλ, στη σύσκεψη των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών της συμμαχίας στο Ριάντ, την 19η Φεβρουαρίου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, χθες η Τουρκία έστειλε δυο μεταγωγικά αεροσκάφη με φορτίο όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση της Βαγδάτης, ενέργεια που αποτελεί την πρώτη κίνηση της Άγκυρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Τη στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Βαγδάτης, που θα έχει τον κεντρικό έλεγχο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους την παρέδωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Καϋμακτσή σε αρμοδίους του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ.

Τα C-130 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Musenna, που βρίσκεται σε απόσταση 20χλμ από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέλουν να απελευθερωθεί πρώτα η πόλη Τικρίτ, από τους τζιχαντιστές, για να είναι πλέον πιο εύκολη η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης.

Στην επιχείρηση θα λάβουν μέρος 25 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες, που εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Γιλμάζ, σε ερώτηση για τη δήλωση του περιφερειάρχη της Μοσούλης, σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία θα υποστηρίξει στρατιωτικά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης» είπε πως «η Τουρκία είναι μέλος της συμμαχίας που πολεμά εναντίον του Ι.Κ. Από τη στιγμή που έγινε μέλος, άρχισε να συμβάλει κανονικά. Όμως, οι εξελίξεις θα δείξουν ποια άλλη συμβολή και συμμετοχή θα έχουμε ως μέλη της συμμαχίας».

Ο Αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ουσάμε Νουτζεϊφί, αδελφός του Περιφερειάρχη της Μοσούλης, Εσίλ Νουτζεϊφί, τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι Τούρκοι στρατιώτες θα βρεθούν για πρώτη φορά όχι αντίπαλοι αλλά ως σύμμαχοι στο ίδιο στρατόπεδο, στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο-Μάιο.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά τη Βαγδάτη, βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών του Ι.Κ. από τις 10 Ιουνίου του 2014.