4 Μάρτιος 2015, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2015, 10:45

Τα γονίδια του πατέρα υπερισχύουν εκείνων της μητέρας στο παιδί

  • Τα γονίδια του πατέρα υπερισχύουν εκείνων της μητέρας στο παιδί

Πιο ισχυρά φαίνεται πως είναι τα γονίδια που κληρονομούν τα παιδιά από τον πατέρα τους, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ υπό τον καθηγητή Φερνάνδο Πάρδο Μανουέλ.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως αποδεικνύουν πως ακόμη κι αν ένα παιδί μοιάζει εξωτερικά περισσότερο στη μητέρα του, τα γονίδια που είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν στο DNA του, είναι εκείνα του πατέρα του.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από πειράματα με ομάδες ποντικιών που είχαν σκοπίμως μεταλλαχθεί, έτσι ώστε να εμφανίζουν γενετικές διαφορές μεταξύ τους. Μετά από την αναπαραγωγή διαδοχικών γενεών διαπιστώθηκε ότι τα πιο ενεργά γονίδια προέρχονταν αναλογικά περισσότερο από την πλευρά του πατέρα.

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη μελέτη διαφόρων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, η σχιζοφρένεια και η καρδιοπάθεια, αφού μια δυνητικά επικίνδυνη μετάλλαξη θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίπτωση στο παιδί, στην περίπτωση που κληρονομηθεί από την πλευρά του πατέρα παρά από εκείνη της μητέρας.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics.