4 Μάρτιος 2015, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2015, 10:10

Πανούσης: Είχα άγνοια για το έγγραφο - Το ανακάλεσα - Ζητήθηκαν παραιτήσεις

  • Πανούσης: Είχα άγνοια για το έγγραφο - Το ανακάλεσα - Ζητήθηκαν παραιτήσεις

Αιφνιδιασμένος για το έγγραφο-φωτιά που μοιάζει να επιτρέπει σε όλους τους παράτυπους μετανάστες να μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα, εμφανίστηκε πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Ο υπουργός είπε ότι όταν άκουσε για το επίδικο έγγραφο «έμεινε με το στόμα ανοιχτό»!

Για το κείμενο δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του Υπουργείου και της αστυνομίας και «δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις». Το ανακάλεσε ενώ ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησε παραιτήσεις. «Πρέπει να τηρείται η αρχή της νομιμότητας και της ιεραρχίας», τόνισε ο Γ. Πανούσης δίνοντας βάρος επίσης στο γεγονός ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα εκπονηθεί. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Αναφορικά με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, είπε ότι πρόκειται για «καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων και νόμων. Αυτό δεν είναι πολιτική». Ο υπουργός είπε ότι διέταξε διοικητική προκαταρκτική έρευνα.

Νωρίτερα,  ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της εγκυκλίου διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοσή της. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τόνισε, και άρα υπάρχει θέμα.

Από την πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι το επίμαχο έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο υπουργός και έχει ανακληθεί. Επί της ουσίας του περιεχομένου, ο Γ. Σακελλαρίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει πολιτική όταν το αποφασίσει η ίδια.