3 Μάρτιος 2015, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2015, 00:03

Ελεύθεροι όλοι οι παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα;

  • Μετανάστες απέδρασαν από την Αμυγδαλέζα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει διαβαθμισμένη υπηρεσιακή εντολή που αποδίδεται στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και σύμφωνα με την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Επιπλέον όσοι μετανάστες εντοπίζονται στα σύνορα της Ελλάδας δεν θα συλλαμβάνονται αλλά θα καταγράφονται, θα δίνουν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους και θα παίρνουν ένα φύλλο πορείας που θα τους δίνει δυνατότητα παραμονής στη χώρα μας για 30 μέρες. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.

Η διαταγή που ισχύει από σήμερα όπως ήταν φυσικό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ισχυρίζεται πως τα όσα ακούγονται είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει επίσης ότι οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη. Τέλος καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση.

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων σε σκληρή ανακοίνωση της. «Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι συνοριοφύλακες.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ισχυρίζεται πως τα όσα ακούγονται είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών και προσθέτει: «ό, τι και να είναι αυτή η ανακοίνωση για τα κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάση αλήθειας».