«Κατά λάθος δεσμεύσαμε το μισό Αιγαίο», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

  • «Κατά λάθος δεσμεύσαμε το μισό Αιγαίο», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς

Την Δευτέρα η Άγκυρα –μετά τις αντιδράσεις τις ελληνικής κυβέρνησης– υποχρεώθηκε να αποδεσμεύσει την περιοχή στο βόρειο Αιγαίο στην οποία προγραμμάτιζε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Μία ημέρα μετά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του Τανζού Μπιλγκίτς, δηλώνει ότι δεν ήταν πρόκληση αλλά «λάθος ανακοίνωση με λανθασμένες συντεταγμένες» και επαναλαμβάνει το αίτημα για συνομιλίες!

«Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε προτείνει στην ελληνική πλευρά την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών», αναφέρει ο Τούρκος εκπρόσωπος.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει και ότι αυτό που επιθυμεί η Άγκυρα είναι «το πρόβλημα να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στη φάση αυτήν και για ένα διάστημα δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση.

Κλείνοντας την ανακοίνωση ο Τανζού Μπιλγκίτς επαναλαμβάνει την έκκληση (όπως τη χαρακτηρίζει) προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για την εξέταση των υφιστάμενων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. «Με δημιουργική αντίληψη και αξιοποιώντας τους διαύλους διπλωματικού διαλόγου», καταλήγει.