3 Μάρτιος 2015, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2015, 10:59

Ποια είναι τα 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά

  • Ποια είναι τα 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αυγά
    Φωτ.: ΕΡΑ

Αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία ενός πρωινού γεύματος και όχι μόνο, καθώς πρόκειται για ένα εκλεκτό έδεσμα, στη... γοητεία του οποίου κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί ό,τι ώρα κι αν είναι. Ο λόγος για τα αυγά, που είτε είναι τηγανητά είτε βραστά, είτε ακόμη και μελάτα με λίγο αλατάκι, πιπέρι και όποιο άλλο υλικό τραβάει η όρεξή μας, μας χορταίνουν, είναι γευστικά και πεντανόστιμα, και όπως λένε οι ειδικοί, είναι και θρεπτικά.

Ποια είναι όμως αυτά που δεν γνωρίζουμε για τα αυγά;

Ο κρόκος του αυγού βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ο κρόκος ανήκει στις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές χολίνης – μιας βιταμίνης που ανήκει στο σύμπλεγμα Β και συνδέεται με την καλύτερη νευρολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η χολίνη ενισχύει την ανάπτυξη του εμβρυακού εγκεφάλου, όταν την καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, μια διατροφή πλούσια σε χολίνη συνδέεται με την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, καθώς βοηθά στην παραγωγή ορμονών όπως η  σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη (γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας»).

Τα αυγά είναι μια τέλεια πρωτεΐνη
Το σύνολο της πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ένα αυγό μπορεί να απορροφηθεί πληρέστερα από τον οργανισμό. Έτσι, απαιτείται λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης από τα αυγά από ό,τι από άλλες πηγές ώστε να χτίσουμε εξίσου καλά τους μυς μας.

Η ηλικία της κότας παίζει σημαντικό ρόλο
Σύμφωνα με έρευνα, οι νεαρές κότες (ηλικίας 28 εβδομάδων) και οι «ηλικιωμένες» (ηλικίας 97 εβδομάδων) είναι πιθανό να παράγουν αυγά με χαμηλή περιεκτικότητα σε στερεά στοιχεία από ό,τι οι κότες που βρίσκονται στη μέση ηλικία.

Τα αυγά είναι ασφαλή προς κατανάλωση για περισσότερο από τρεις μήνες
Τα αυγά συσκευάζονται συνήθως εντός μιας εβδομάδας από τη γέννησή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), επιτρέπεται να συσκευαστούν έως και 30 ημέρες από τη γέννησή τους. Προκύπτει λοιπόν ότι μπορεί να είναι ασφαλή προς κατανάλωση μέσα σε τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά και την τελική ημερομηνία πώλησης. Έτσι, ο συνολικός χρόνος που μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώσουμε αβγά είναι θεωρητικά πάνω από 3 μήνες!