3 Μάρτιος 2015, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2015, 08:47

Κυπριακό: Μόνο με αλλαγή στάσης της Τουρκίας θα αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες

  • Κυπριακό: Μόνο με αλλαγή στάσης της Τουρκίας θα αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες

Από τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό! Αυτό διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών να μην περιμένει κανείς ότι οι κινήσεις θα γίνουν μόνο από τους Ελληνοκύπριους γιατί τότε «προδικάζουμε τις συνομιλίες σε αποτυχία» είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπ.Εξ., το ενδεχόμενο να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου που θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου, συναρτάται ευθέως «από την συμπεριφορά της Τουρκίας, τις κινήσεις του Μπαρμπαρός και τις πιθανές επανεκδόσεις NAVTEX».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η αμερικανο-κυπριακή συνάντηση  «ήταν αναγκαία να γίνει προ πολλού για μία εκατέρωθεν εξήγηση σε σχέση με τις προετοιμασίες για την ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού». Μάλιστα έσπευσε να πει ότι στη διάρκεια των συνομιλιών να μην περιμένει κανείς ότι οι κινήσεις θα γίνουν μόνο από τους Ελληνοκύπριους γιατί τότε «προδικάζουμε τις συνομιλίες σε αποτυχία».

Όσο αφορά σε «κάποια παράπονα» από αμερικανικής πλευράς για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, στη Μόσχα, ο Κύπριος υπουργός επεσήμανε ότι «δεν μπορεί μία χώρα η οποία έχει το κυπριακό πρόβλημα στα χέρια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα, το "κούρεμα" των καταθέσεων και την παρουσία του Μπαρμπαρός, να έχει την πολυτέλεια να αγνοεί μόνιμα μέλη του ΣΑ, όποια κι αν είναι αυτά».