2 Μάρτιος 2015, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 22:44

23 χρόνια μετά ξαναβρήκε το φως του!

  • 23 χρόνια μετά ξαναβρήκε το φως του!

Ένα εργατικό ατύχημα, το 1992, είχε στερήσει το φως σε έναν 22χρονο νεαρό οικοδόμο. Οι γιατροί είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξαναδεί. Ευτυχώς έκαναν λάθος! Χάρη στη μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων του Σκληροκερατοειδούς Ορίου (ΣΚΟ) στην οποία υπεβλήθη πριν από οκτώ μήνες στην Αθήνα, ο 45χρονος σήμερα άνδρας βλέπει ξανά.

«Η μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστοκυττάρων είναι πλέον η μέθοδος που χαρίζει ξανά την όραση σε όσους ανθρώπους την έχουν χάσει από χημικά ή θερμικά εγκαύματα, ή άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθολική ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ» ανέφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Ιωάννης Μάλλιας, ο οποίος πραγματοποίησε την πρωτοποριακή μεταμόσχευση.

Πραγματοποιούνται περίπου 1.000 παρόμοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ο άτυχος άνδρας, αμέσως μετά το εργατικό ατύχημα το 1992 όπου είχε υποστεί έγκαυμα από ασβέστη, παρουσίασε καθολική θόλωση του κερατοειδούς και στα δυο μάτια, με αποτελέσματα να τυφλωθεί από το δεξί και να βλέπει ελάχιστα από το αριστερό. Με το πέρασμα του χρόνου όμως χειροτέρευσε η κατάσταση και στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να περιθωριοποιηθεί, καθώς ήταν αδύνατη η μετακίνηση του ακόμη και μέσα στο σπίτι χωρίς τη βοήθεια συνοδού.

Η μόνη λύση για να ξαναβρεί το φως ήταν να γίνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων του ΣΚΟ. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να ληφθούν κύτταρα από το άλλο μάτι του, το οποίο είχε χάσει λίγο καιρό μετά το εργατικό ατύχημα. Για τον λόγο αυτό αναζητήθηκε ιστoσυμβατός δότης μεταξύ των συγγενών του και βρέθηκε η αδελφή του, η οποία και έδωσε τα βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα.

Παρόμοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται περίπου 1.000 κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.