2 Μάρτιος 2015, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 22:13

Στο... καλάθι η ένσταση Καρατζαφέρη για το 3%

  • Στο... καλάθι η ένσταση Καρατζαφέρη για το 3%

Την ένσταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014 απέρριψε το Εκλογοδικείο. Τα δύο κόμματα ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου, ενώ οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του  έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου και επανέλαβε ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τις δυο ενστάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η συνταγματική Αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα. Επιπλέον, κρίθηκε ότι το όριο του 3% δεν θίγει τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος.

Τέλος ενστάσεις έγιναν στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής των βουλευτών Ευάγγελου Μπασιάκου (ΝΔ) και της Αικατερίνης Μάρκου (Ποτάμι) από συνυποψήφιούς τους.

Ν.Ε.