2 Μάρτιος 2015, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 18:55

Η Άγκυρα πήρε πίσω την προκλητική ΝΟΤΑΜ που δέσμευε το μισό Αιγαίο

  • Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά στο Καστελόριζο
    (Φωτ.: αρχείο Turkish Naval Forces)

Μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το διάβημα στην Άγκυρα, η Τουρκία υποχρεώθηκε σε μια διορθωτική ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους).

Με την νέα αγγελία που εξέδωσε σήμερα, τροποποιεί τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο, και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο, ώστε να πραγματοποιήσει αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Με τη νέα ΝΟΤΑΜ οι Τούρκοι αφαιρούν τη Λήμνο από την δεσμευμένη περιοχή, περιορίζοντας την προκλητική τους ενέργεια.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –που κινήθηκε με επιχειρήματα στα διαβήματά του– εκφράζεται ικανοποίηση αλλά χωρίς πανηγυρισμούς. Στο μικροσκόπιο της Αθήνας έχουν μπει οι κινήσεις της Άγκυρας, μια και δεν θεωρούνται τυχαίες ή λάθος κάποιου γραφειοκράτη του Στρατού.

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Αθήνα είναι σε επιφυλακή καθώς θεωρείται πιθανό οι Τούρκοι, ως αντίποινα των καταγγελιών που έγιναν, να ξεκινήσουν νέο κύκλο παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ίσως ακόμα να θελήσουν να μετατρέψουν σε «firing exercise area» (περιοχή ασκήσεων με πραγματικά πυρά), την περιοχή εντός του FIR Αθηνών καθώς και τμήματα που περιλαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δήλωσή του τονίζει ότι η απόσυρση της NOTAM αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Παράλληλα, επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά για την βιασύνη του να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και για το ότι επέλεξε να μιλήσει απευθείας με την στρατιωτική ηγεσία και όχι με την πολιτική.