2 Μάρτιος 2015, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 19:34

Ωραιόκαστρο: Προσφυγόπουλα χόρεψαν ποντιακά στην εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ (βίντεο)

  • Βίντεο: Ευστάθιος Κελεσίδης

Τον Ιανουάριο κάτοικος του Ωραιοκάστρου μπήκε με μαχαίρι και όπλο μέσα στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων απειλώντας παιδιά και προσωπικό. Πριν από λίγο καιρό τρία προσφυγόπουλα από τη Συρία το έσκασαν από το χώρο φιλοξενίας παιδιών. Τα δύο αυτά περιστατικά ήταν η αφορμή, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια των Ξενώνων Ίρις Πανδίρη, ώστε η ΑΡΣΙΣ να κάνει ένα άνοιγμα στην κοινότητα, ώστε να έρθει πιο κοντά.

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη παιδιών και νέων. Στο Ωραιόκαστρο λειτουργεί δύο ξενώνες για παιδιά, εφήβους και ασυνόδευτους ανήλικους.

Η εκδήλωση «Γνωρίστε το Σπίτι μας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με κεντρικό σύνθημα «είμαστε όλοι ίδιοι, αν και λίγο διαφορετικοί». Ξεκίνησε με την αφήγηση παραμυθιών από τις χώρες που προέρχονται τα προσφυγόπουλα. Μνήμες προσφυγιάς ζωντάνεψαν και με τη βοήθεια της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων που χόρεψαν και τραγούδησαν· τη μουσική επένδυση ανέλαβε η Μουσική Σχολή «Τομπάζης».

«Κι εμείς οι Πόντιοι πρόσφυγες είμαστε», είπε στον χαιρετισμό της η γραμματέας της Ένωσης Γεωργία Πετρίδου. Η λύρα και το ποντιακό τραγούδι ενθουσίασαν τα παιδιά που στο τέλος της εκδήλωσης προσπάθησαν να χορέψουν και αυτά ποντιακά.


Επτά περίπτερα διαφορετικών χωρών στήθηκαν την ημέρα της εκδήλωσης (φωτ.: Ο Τροχός)

Παιδιά του ξενώνα από το Αφγανιστάν χόρεψαν και τραγούδησαν σκοπούς της χώρας τους, ενώ προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ Ο πόλεμος της Μπιάφρας. Την ημέρα της εκδήλωσης στήθηκαν και επτά περίπτερα διαφορετικών χωρών με γεύσεις, εικόνες και παραμύθια, ενώ για μία ώρα όσοι βρέθηκαν στη γιορτή μπόρεσαν να μάθουν για τη λειτουργία των ξενώνων και να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις για τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία.

Στον ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο φιλοξενούνται 30 παιδιά, τα περισσότερα πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Στον ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο διαμένουν 22 παιδιά και έφηβοι, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης.