2 Μάρτιος 2015, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 17:38

Μαξίμου: Θα φέρουμε στη Βουλή τη νέα συμφωνία το καλοκαίρι!

  • Μαξίμου: Θα φέρουμε στη Βουλή τη νέα συμφωνία το καλοκαίρι!
    Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά από αρκετές ημέρες, το Μαξίμου έσπασε τη σιωπή του για το θέμα της δανειακής σύμβασης ξεκαθαρίζοντας δύο κομβικά σημεία: Πρώτον ότι δεν πρόκειται να φέρει την παράταση της δανειακής σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή, αλλά ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση για το περιεχόμενό της σε επίπεδο αρχηγών. Και δεύτερον, ότι σκοπεύει να φέρει προς κύρωση τη νέα συμφωνία (για νέο μνημόνιο μιλά η αντιπολίτευση) στο τέλος του τετραμήνου της παράτασης – δηλαδή τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, θα πάει στα θερινά τμήματα της Βουλής! Εκτός βέβαια εάν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεδριάζει εν ολομελεία. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αφήνει ανοικτά τα σενάρια για εκλογές-δημοψήφισμα τον Ιούνιο, για επικύρωση της νέας συμφωνίας πρώτα από το λαό.

Στα κυβερνητικά επιχειρήματα για το γιατί δεν ήρθε η παράταση της συμφωνίας στη Βουλή, ήταν ότι έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλομένους και ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση.

Κατά το Μαξίμου, στόχος της νέας συμφωνίας τον Ιούνιο είναι να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους (όπως η παρούσα) ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας. Επιπλέον κατηγορεί όσους ζητούν να έρθει η παράταση της συμφωνίας για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή ότι δεν είναι τόσο... αθώοι, μια και κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση.

Τέλος, η κυβέρνηση από τη μεριά της επιμένει ότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο μια και κατά την άποψή της το μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».