2 Μάρτιος 2015, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 16:34

Ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

  • Αυστρία: Η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στην τρόικα
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα είναι στο επίκεντρο του πρώτου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επεξεργάστηκαν τη δέσμη μέτρων που –μεταξύ άλλων– θα αφορούν την επιδότηση ενοικίου, τη δωρεάν παροχή ρεύματος, τα κουπόνια σίτισης και τη δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στα μέσα μεταφοράς για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

​Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη των αρμόδιων υπουργείων διευκρινίζουν ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους, και δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβάτ το μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσό του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ.

Εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας, που σημαίνει ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις καθώς και τα εισοδήματα από κάθε είδους πηγή. Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.