2 Μάρτιος 2015, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 15:55

Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι βρήκαν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς!

  • Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι βρήκαν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς!
    Φωτογραφία από την είσοδο του οικήματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής αρχαιολόγος (φωτ.: Ken Dark / livescience.gr)

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί ισχυρίζονται ότι έκαναν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην πόλη της Ναζαρέτ –της γενέτειρας του Ιησού– στο Ισραήλ. Ένα σπίτι, εν μέρει κατασκευασμένο από λάσπη και πέτρα, και χτισμένο σε βραχώδη πλαγιά, σαν σπηλιά, πιστεύεται ότι είναι το σπίτι που μεγάλωσαν τον Ιησού ο Ιωσήφ και η Μαρία.

Η θεωρία αυτή δεν είναι καινούρια. Το οίκημα είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1880 από καλόγριες της Μονής της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι όντως ο Ιησούς είχε μεγαλώσει εκεί. Το 2006 ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Μ. Βρετανία, το χρονολόγησαν στον 1ο αιώνα. Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστα ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη Ναζαρέτ και ανήκουν στον 1ο αιώνα. Τα περισσότερα ήταν τάφοι και μόλις δύο τα σπίτια· το ένα έχει αποκλειστεί να είναι το σπίτι του Ιησού.

Ο δρ Νταρκ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είναι το σπίτι του Ιησού αυτό που εντόπισε ο ίδιος, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πιστεύει σε αυτή την εκδοχή της ιστορίας.

«Δεν μπορώ να απαντήσω στο ενδεχόμενο από αρχαιολογικής άποψης. Από την άλλη δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να απορρίψουμε το ενδεχόμενο», γράφει στην επιστημονική επιθεώρηση Biblical Archaeology Review.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Κεν Νταρκ αναφέρει ότι οι Βυζαντινοί, που έλεγχαν τη Ναζαρέτ έως και τον 7ο αιώνα, διακόσμησαν το σπίτι με μωσαϊκά και έχτισαν από πάνω μια εκκλησία, την Εκκλησία της Διατροφής, την οποία αναστήλωσαν οι Σταυροφόροι τον 12ο αιώνα. «Το γεγονός ότι το σπίτι “προστατευόταν” εξηγεί το γιατί βρέθηκε τόσο καλά διατηρημένο», επισημαίνει ο καθηγητής και υπογραμμίζει ότι τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι Σταυροφόροι θα πρέπει να ήξεραν ότι σε εκείνο το οίκημα είχε ανατραφεί ο Ιησούς.