2 Μάρτιος 2015, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 14:03

Τα πρώτα νομοσχέδια που έρχονται από σήμερα στη Βουλή

  • Όλα τα προαπαιτούμενα σε ένα νομοσχέδιο

Το νομοθετικό της έργο αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα η κυβέρνηση, με πρώτο νομοσχέδιο αυτό που θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση,  συγκεκριμένες ρυθμίσεις: για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο, και προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του μνημονίου.

Θα ακολουθήσει το σχέδιο νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εκεί θα δούμε εάν θα υλοποιηθούν τα όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση διά της κυρίας Βαλαβάνη ή έχουν γίνει αλλαγές και ποιες ενδέχεται να είναι αυτές. Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον θα έχει εάν θα υπάρχουν... μπόνους για τους συνεπείς φορολογουμένους (κάποιοι μιλούν για 10%).

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται –και μάλιστα αναδρομικά– το καθεστώς που ίσχυε έως τις 31/12/2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την άρση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και εκεί θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πλαφόν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, που ήδη προκαλεί αντιδράσεις για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, για την επαναφορά όσων εργάζονταν στην παλιά ΕΡΤ αλλά και για την παραμονή όσων έχουν ήδη προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ. Σε αυτό θα υπάρχει και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου... παλαιού φορέα!