2 Μάρτιος 2015, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 09:49

Η Μονή Βατοπεδίου ξανά στο προσκήνιο από σήμερα

  • Η Μονή Βατοπεδίου ξανά στο προσκήνιο από σήμερα

Χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο των κατηγορουμένων αρχίζει η δίκη για το Βατοπέδι. Κατηγορούμενοι είναι 14 άτομα, μεταξύ των οποίων οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

Η υπόθεση, που ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιων εκτάσεών της –που υποτίθεται ότι ανήκαν στη Μονή Βατοπεδίου– με φιλέτα του Δημοσίου, υπήρξε αντικείμενο δύο εξεταστικών και μίας προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Οι ανταλλαγές προχώρησαν παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση για την κυριότητα των περιοχών με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα από τη Μονή Βατοπεδίου. Μάλιστα εκείνη την περίοδο η μονή είχε προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την κυριότητά τους.

Ωστόσο ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας είχε υπογράψει την παραίτηση του Δημοσίου από τις αξιώσεις του, πριν βγει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων. 

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών, τόσο ο Αγγέλου όσο και άλλοι 17 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

Το εν λόγω βούλευμα αναιρέθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μποροδήμο ο οποίος μεταξύ άλλων έκρινε ότι στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Ωστόσο, η αναίρεση δεν έγινε δεκτή από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που, τον περασμένο Νοέμβριο, απέρριψε τις αιτιάσεις του αντιεισαγγελέα, δεχόμενο το εφετειακό βούλευμα για την παραπομπή των δεκατεσσάρων κατηγορουμένων.