2 Μάρτιος 2015, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Μάρτιος 2015, 08:41

Σόιμπλε: Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες

  • Σόιμπλε: Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες

Προσβλητικός με το γάντι του… μποξ εξακολουθεί να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας γενικότερα.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και στην εκπομπή «Berlin direkt», ο Σόιμπλε δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους αλλά μόνο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Με ενδιαφέρει ελάχιστα το τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους ή οπουδήποτε αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει το σε τι έχουν δεσμευτεί. Και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες» τόνισε.

Μάλιστα έσπευσε να συμβουλεύσει έμμεσα την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «αν ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση την συμβουλή μου, θα έλεγα: συμπεριφερθείτε έτσι ώστε να βρείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, διότι χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών. Έτσι όπως συμπεριφέρονται ή έτσι όπως αυτό εκλαμβάνεται στα διεθνή ΜΜΕ, δεν έχω την αίσθηση ότι ενισχύεται πραγματικά η εμπιστοσύνη και αυτό με αφήνει άναυδο, διότι κατά την δική μου άποψη, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Η Ελλάδα έχει δυσκολέψει τη θέση της

Σε άλλη συνέντευξη, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Σόιμπλε δήλωσε ότι κατανοεί την έλλειψη εμπιστοσύνης στην γερμανική κοινή γνώμη για την μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει αρκετά την θέση της, με αυτή τη ρητορική που έξω από την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή» είπε ο Σόιμπλε.

«Το κείμενο που συμφωνήσαμε στο Eurogroup είναι σαφές - μόνο αυτό είναι η βάση για την συγκατάθεση της Βουλής και η κάθε εκταμίευση απαιτεί ομόφωνη απόφαση όλων των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Στην Γερμανία έχουμε ξεκάθαρη ρύθμιση ότι η Μπούντεσταγκ πρέπει να συμφωνήσει σε κάθε αλλαγή. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ισχύει αυτό που έχουμε συμφωνήσει» υπογράμμισε.

Εκφράζει δε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση που δόθηκε για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης - αλλά κυρίως της Ελλάδας. Αν θέλουν βοήθεια, πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έχει δυσκολέψει αρκετά την θέση της, με αυτή τη ρητορική που έξω από την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή» είπε ο Γερμανός υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε σχέση με τις πληρωμές της Ελλάδας στην ΕΚΤ αποτελούν απειλή ή ακόμη και εκβιασμό, ο Σόιμπλε είπε «ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι έχει υπογράψει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και έγκαιρα. Γνωρίζει - πρέπει να το γνωρίζει, διότι είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής Οικονομίας, άρα τα ξέρει όλα αυτά - ότι την στιγμή που δεν θα πληρώσει εγκαίρως την πρώτη δόση, αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να ευθύνομαι για αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ