1 Μάρτιος 2015, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Μάρτιος 2015, 20:56

Στα δυο κόπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες της Κεντρικής Επιτροπής

  • Στα δυο κόπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες της Κεντρικής Επιτροπής
    Ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά κι ο νέος είναι ωραίος! Ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης με τον απερχόμενο Δημήτρη Βίτσα. Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στα δυο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή του. Η εσωκομματική αμφισβήτηση καταγράφηκε σε δυο επίπεδα, τόσο με το ψήφισμα που κατατέθηκε και αφορούσε την συμφωνία στο Eurogroup αλλά και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Το ψήφισμα της ηγεσίας του κόμματος, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι επιλογές της μετεκλογικής περιόδου, πέρασε με μειωμένη πλειοψηφία της τάξεως του 56%, με την Αριστερή Πλατφόρμα να θέτει σε ψηφοφορία δική της τροπολογία, στο πνεύμα της τήρησης όλων των συνεδριακών και προεκλογικών δεσμεύσεων και να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 40%.

Υπέρ του κειμένου απόφασης που κατατέθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 92 μέλη της ΚΕ, υπέρ της πρότασης της Πλατφόρμας 68, ενώ λιγότερα από 10 ήταν τα λευκά.

Η ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της ήλθε ως επιστέγασμα μίας φορτισμένης συζήτησης, η οποία κατά διαστήματα διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης, με την αντιπαράθεση να φθάνει σε οριακά σημεία και τις διαφωνίες επί της ακολουθούμενης πολιτικής να φουντώνουν.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα κατέβασε και δική της αντιπρόταση στην υποψηφιότητα του Τάσου Κορωνάκη για τη θέση του γραμματέα, παρόλο που την Παρασκευή έλεγαν ότι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο, προτείνοντας τον Αλέκο Καλύβη. Η τρίτη υποψηφιότητα ήταν αυτή του Στέλιου Ελληνιάδη, ο οποίος αυτοπροτάθηκε.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τον διχασμό μια και στους 199 που ψήφισαν, ο Τάσος Κορωνάκης έλαβε 102, ο Καλύβης 64, ο Ελληνιάδης 1 ενώ υπήρξαν και 32 λευκά!