28 Φεβρουάριος 2015, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουάριος 2015, 18:06

Τουρκία: Αφοπλισμό ζητάει ο Οτσαλάν από τους Κούρδους αυτονομιστές

  • Τουρκία: Αφοπλισμό ζητάει ο Οτσαλάν από τους Κούρδους αυτονομιστές

«Ιστορική» έκκληση στους Κούρδους αυτονομιστές απηύθυνε σήμερα ο ιστορικός ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν,να οργανώσουν ένα συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και στόχο τον τερματισμό μιας διένεξης που πλέον διαρκεί 30 χρόνια.

«Ενώ πλησιάζουμε προς την επίλυση αυτής της διένεξης που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης, πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε μήνυμα που ανέγνωσε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σίρι Σουρεγιά Οντέρ.

«Καλώ το PKK να διεξαγάγει ένα έκτακτο συνέδριο την Άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση αφοπλισμού» συνέχισε ο Οτσαλάν, όπως είπε ο βουλευτής κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ» είπε ο Οντέρ.

Αντιπροσωπεία του HDP συναντήθηκε με αντάρτες του PKK στη βάση του κόμματος στα όρη Καντίλ στο Ιράκ την 23η Φεβρουαρίου και χθες επισκεφθηκε τον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί που κρατείται.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μήνυμα του Οτσαλάν διαβάζεται σε απευθείας μετάδοση στην τηλεόραση και με την παρουσία εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK είχε εκφράσει την εκτίμηση τον Νοέμβριο ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφθεί εντός ενός διαστήματος 4-5 μηνών με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της διένεξης, που από το 1984 έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.