27 Ιούνιος 2013, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:27

Ξύπνα πρωί! Δεν φαντάζεσαι τι πλεονεκτήματα έχει!

  • Ξύπνα πρωί! Δεν φαντάζεσαι τι πλεονεκτήματα έχει!

Το πρωινό ξύπνημα ορισμένες φορές μοιάζει αρκετά δύσκολο, ιδιαίτερα αν την προηγούμενη νύχτα έχουμε κοιμηθεί αργά. Όπως συνιστούν οι γιατροί κάθε άνθρωπος χρειάζεται οχτώ ώρες ύπνου κάθε μέρα.

Το πρωινό ξύπνημα μας προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στην καθημερινότητα μας. Για να το επιτύχουμε δε χρειάζεται να στερηθούμε ώρες ύπνου, σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι αποδοτικό. Αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να συνδυάζουμε το πρωινό ξύπνημα με επαρκή χρόνο ύπνου το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις επαγγελματικές, και όχι μόνο, απαιτήσεις της επόμενης μέρας.

Αποφασιστικότητα- Δυναμισμός

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν αναπτύξει τη συνήθεια να ξυπνούν αρκετά νωρίς το πρωί έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στην επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Η ικανότητα αυτή μάλλον προέρχεται  από τη θέληση τους να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να μην αρκούνται στο ρόλο του θεατή των εξελίξεων. Η αποφασιστικότητα τους είναι αποτέλεσμα του καλύτερου προγραμματισμού που τους προσφέρει το πρωινό ξύπνημα. Δεν πέφτουν στη παγίδα της αναβλητικότητας και είναι οπαδοί της θεωρίας ότι καμία ημέρα δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητη.

Περισσότερος χρόνος διαθέσιμος

Το πρώτο κέρδος για κάποιον που σηκώνεται νωρίς το πρωί από το κρεβάτι είναι ότι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση του για να ασχοληθεί με επαγγελματικές και προσωπικές υποθέσεις. Αν πάει στη δουλειά του νωρίς θα αποφύγει το άγχος της κυκλοφορικής  συμφόρησης και θα  δουλέψει σε ηρεμία με δεδομένο ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι του δεν θα έχουν φτάσει ακόμη.

Ηρεμία

Η ηρεμία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει το πρωινό ξύπνημα σε όποιον το επιλέξει σε καθημερινό επίπεδο. Ο επιπλέον χρόνος που εξασφαλίζεται δίνει τη δυνατότητα για πρωινή άσκηση, διάβασμα ή χαλάρωση.Ένα πλήρες πρωινό είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τους αποκαλούμενους πρωινούς τύπους. Μπορούν χωρίς καμιά βιασύνη να το απολαύσουν και να ξεκινήσουν γεμάτοι ενέργεια την μέρα τους.

Πώς επιτυγχάνεται

Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος για να επιτύχει το πρωινό ξύπνημα που θα του επιτρέψει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις πιο παραγωγικές ώρες της ημέρας; Πρώτα από όλα να θέσει ένα στόχο για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το καλύτερο κίνητρο για να μην σπαταλήσει χρόνο από την ξεκούραση του, σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο στο ίντερνετ. Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει όποιον έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι αλλά δεν θέλει να κοιμηθεί αμέσως. Όσο περνούν οι μέρες και εφαρμόζεται το πρωινό ξύπνημα το σώμα προσαρμόζεται στην αλλαγή. Η αναβολή του ύπνου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Σταδιακή αλλαγή

Η αλλαγή στις ώρες ύπνου δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Σταδιακά πρέπει να μετατοπιστούν η ώρα ύπνου και ξυπνήματος μέχρι να βρεθεί ο ιδανικός χρόνος και για τα δύο. Αυτή η διαδικασία ανοίγει τον δρόμο για έναν  πιο ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο.