27 Φεβρουάριος 2015, 21:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2015, 21:23

Ποιες οι ρυθμίσεις στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

  • Ποιες οι ρυθμίσεις στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης
    Πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο θα καταθέσει η κυβέρνηση

Τα πρώτα Νομοσχέδια της κυβέρνησης και την πρόταση Σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» όταν οι Ευρωπαίοι απέσυραν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα και επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και την αποπληρωμή του.

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είπε ο πρωθυπουργός με το πρώτο νομοσχέδιο να αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, καθώς και ρυθμίσεις για την έναρξη του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ρύθμιση αυτή θα έχει όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη –βήμα στο οποίο αντιδρούσε η Εκκλησία μια και πρόκειται για το φερόμενο ως ηλεκτρονικό  φακέλωμα– που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες οι οποίες θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.