27 Φεβρουάριος 2015, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2015, 14:35

Προβάδισμα για το κόμμα Ερντογάν στην Τουρκία ενόψει εκλογών

  • Προβάδισμα για το κόμμα Ερντογάν στην Τουρκία ενόψει εκλογών

Το AKP, το «Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης» του Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο σήμερα ηγείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου,  έρχεται πρώτο, με διαφορά είκοσι και πλέον μονάδων, σε  δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία GENAR τον Φεβρουάριο, σε δείγμα 5.202 ατόμων, και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: το ΑΚΡ φτάνει στο 47,7%, το ρεπουμπλικανικό CHP στο 25,1%, το εθνικιστικό MHP του Μπαχτσελί στο 13,4% και το κουρδικό HDP στο 8,9%.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της Sabah, παρατηρείται πτώση των ποσοστών του ΜΗΡ, το οποίο τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει την προτίμηση του 15% των ερωτηθέντων. Παρατηρείται επίσης μια μικρή, αλλά συνεχής αύξηση του ποσοστού του ΗDP. 

Η Türkiye σχολιάζει τη μείωση του ποσοστού του ΑΚΡ κατά 2,1%, σε σχέση με το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 2011, όμως επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ένα κόμμα παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων για 13 χρόνια και μετά από 9 συνολικά εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές, βουλευτικές εκλογές, εκλογές για ΠτΔ και δημοψήφισμα).

Η δημοσκόπηση υπολόγισε επίσης την κατανομή της ψήφου μεταξύ Τούρκων και Κούρδων ψηφοφόρων.  Όσον αφορά τους Τούρκους εκλογείς, το 50% αυτών προτίθενται να ψηφίσουν ΑΚΡ, το 28% CHP και το 16,1% MHP, ενώ το 1,1% θα ψηφίσει HDP/BDP.

Όσον αφορά τους Κούρδους ψηφοφόρους, προκύπτει ότι το 40,1% θα ψηφίσουν ΑΚΡ, ενώ το 45,5% θα επιλέξει το HDP.