Γερμανικό «ναι» με μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική συμφωνία

  • Γερμανικό «ναι» με μεγάλη πλειοψηφία στην ελληνική συμφωνία
    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ (φωτ.: Bernd Von Jutrczenka / EPA)

Το αναμενόμενο «ναι» είπε η γερμανική Βουλή στην τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, με το Spiegel να σχολιάζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία που επετεύχθη είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική του κλίματος.

Από τους 587 Γερμανούς βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 542 και κατά οι 32. Από τη διαδικασία απείχαν 13 βουλευτές. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι από τους 45 βουλευτές που είτε ψήφισαν κατά είτε αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία, οι περισσότεροι ανήκουν στις τάξεις του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Σόιμπλε στην Μπούντεσταγκ: Όλα εξαρτώνται από το να χτιστεί εκ νέου εμπιστοσύνη. Η αλληλεγγύη έχει να κάνει με την αξιοπιστία, δεν γίνεται να εκβιάζει ο ένας τον άλλον. Ο καθένας πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο του.

«Εξαρτάται από τους Έλληνες, εμείς τους δίνουμε το χέρι», είπε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών του SPD Κάρστεν Σνάιντερ. Από όλες τις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στην Μπούντεσταγκ και αφορούν τα δανειοδοτικά προγράμματα προς την Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια πλειοψηφία.