26 Φεβρουάριος 2015, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουάριος 2015, 00:15

Οθωμανικοί... μασκαράδες, υποψήφιοι βουλευτές στην Τουρκία

  • Οθωμανικοί... μασκαράδες, υποψήφιοι βουλευτές στην Τουρκία

Μπορεί οι φωτογραφίες τους να έκαναν το γύρο του κόσμου αποσπώντας διόλου κολακευτικά σχόλια, ωστόσο φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να τους μιμηθούν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ο λόγος για τους Τούρκους «πολεμιστές των 16 Εθνών» –της φρουράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει πρωτοσέλιδο– οι οποίοι από ό,τι φαίνεται έχουν εμπνεύσει αρκετούς υποψήφιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των γενικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο Ερσίν Καράμπαμπα, από την Τοκάτη του Πόντου, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις επερχόμενες εκλογές. Έτσι, για να προσελκύσει την προσοχή ντύθηκε σουλτάνος του 1600 ή του 1700, φωτογραφήθηκε και τοιχοκόλλησε τις αφίσες του σε όλη την πόλη που άλλοτε κατοικούνταν από 2.000 Έλληνες και πάνω από 10.000 Αρμένιους.

Ανάλογη σκέψη είχε και ο Οσμάν Γιαβούζ, από το Ικόνιο στο υψίπεδο της Ανατολίας. Μόνο που αυτός επέλεξε στολή και καπέλο των Σελτζούκων του 14ου αιώνα. Το σλόγκαν για την πολιτική του καμπάνια είναι «Όλοι Μαζί, Νέα Τουρκία».

Ο υποψήφιος του ΑΚΡ στην Άγκυρα, Τζιχανγκίρ Ταχίρ όχι μόνο φόρεσε ρούχα άλλης εποχής, αλλά και… μουστάκι οθωμανικού στυλ. Πρωτότυπη ήταν και η αφίσα του. Με το κατάλληλο photoshop φωτογραφήθηκε με τον «πνευματικό πατέρα» του πρόεδρο Ερντογάν και την «πνευματική μητέρα του» Εμινέ Ερντογάν.

Στην παρέα των ευφάνταστων υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται και μία –για την ώρα- γυναίκα, η Ναλάν Ακτάς, η οποία επίσης έφτιαξε αφίσα της ενώ είναι ντυμένη με παραδοσιακή οθωμανική φορεσιά.