26 Φεβρουάριος 2015, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2015, 19:28

Περιουσιολόγιο για όλους και ηλεκτρονικό «μάτι» από την Εφορία

  • Περιουσιολόγιο για όλους και ηλεκτρονικό «μάτι» από την Εφορία
    Φωτ.: Jens Buettner (EPA)

Βαριά… όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποφάσισε να επιστρατεύσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων για το 2015, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενος, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και ένα ηλεκτρονικό «μάτι» της εφορίας που θα παρακολουθεί όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τα δάνεια και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Μητρώο που παρακολουθεί την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων αναμένεται να έχει επεκταθεί σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Έως το τέλος του έτους πρόκειται να ενεργοποιηθεί και το Μητρώο των offshore εταιρειών ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ειδοποιήσει περισσότερους από 100.000 φορολογούμενους. Στόχος της να εισπράξει 1,7 δισ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2014 και το 25% των φετινών χρεών.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ελέγχων προβλέπει επίσης μπαράζ ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αναμένονται 400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις από όπου εκτιμάται ότι θα βεβαιωθούν έσοδα άνω των 2,9 δισ. ευρώ.

Θα υπάρξουν και 900 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία· το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θέλει να δώσει στο Δημόσιο 30% περισσότερα έσοδα σε σχέση με πέρσι. Μέσα στο 2015 θα ολοκληρωθούν και τουλάχιστον 200 υποθέσεις έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.