26 Φεβρουάριος 2015, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2015, 13:13

Ο πρώην αστυνομικός διοικητής Τραπεζούντας προσήχθη για τη δολοφονία Χραντ Ντινκ

  • Ο πρώην αστυνομικός διοικητής Τραπεζούντας προσήχθη για τη δολοφονία Χραντ Ντινκ

Την προσαγωγή του Ραμαζάν Ακιουρέκ, που διατέλεσε διοικητής της Αστυνομίας Τραπεζούντας από το 2003 έως το 2006 και έπειτα –μέχρι το 2009– επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της τουρκικής αστυνομίας, διέταξε σήμερα η Εισαγγελία Άγκυρας. Η προσαγωγή του έγινε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αφορά τη δολοφονία του κορυφαίου Αρμένιου δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδα Agos, που εκδίδεται στα τουρκικά και τα αρμενικά.

Ο Ντινκ δολοφονήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2007 μπροστά στο γραφείο του. Για τη δολοφονία του καταδικάστηκε ο 17χρονος τότε Ογκιούν Σαμάστ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον σκότωσε γιατί προσέβαλλε την τουρκοσύνη. Το θέμα όμως δεν έχει κλείσει, γιατί οι πάντες είναι βέβαιοι ότι η δολοφονία είχε ηθικούς αυτουργούς και πολύ πιο σοβαρά κίνητρα.


Από διαδήλωση μετά τη δολοφονία Ντινκ: «Είμαστε όλοι Χραντ – Είμαστε όλοι Αρμένιοι» (φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Ο Ακιουρέκ, ο οποίος αποτάχθηκε στα τέλη του 2013 μαζί με εκατοντάδες άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που φέρονταν να συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε υποστηρίξει στις αρχικές καταθέσεις του για την υπόθεση Ντινκ ότι για τη δολοφονία ευθύνεται ο αρχηγός της Αστυνομίας Κωνσταντινούπολης. Ο τουρκικός Τύπος σημειώνει ότι στην κατάθεσή του χρησιμοποίησε 27 φορές τις φράσεις: «Δεν θυμάμαι», «Δεν ξέρω».

Η απόταξή του, πάντως, κρίθηκε παράνομη από δικαστήριο.