26 Φεβρουάριος 2015, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2015, 13:30

Έξι τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν στο Αιγαίο

  • Ντουζίνα παραβιάσεων στο Αιγαίο και μια εμπλοκή
    (φωτ. αρχείου)

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Μετά την πτήση-πρόκληση του Τούρκου αρχηγού ΓΕΑ πριν από λίγες μέρες, σήμερα το πρωί έξι τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τρία ελληνικά νησιά του συμπλέγματος των Φούρνων.

Τα τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν σε σχηματισμό έξι αεροσκαφών από την περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Έπειτα από 24 λεπτά πτήσης στο Αιγαίο, διασπάστηκαν σε δύο σχηματισμούς: Η τετράδα πέταξε χαμηλά, μόλις 5.000 πόδια πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους που βρίσκονται στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Το ζεύγος των άλλων δύο τουρκικών F-16 επέλεξε να κάνει υπέρπτηση πάνω από το Μακρονήσι και στη συνέχεια πέταξε 11.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι (το οποίο ανήκει στα Δωδεκάνησα). Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η σοβαρή τουρκική πρόκληση συνέβη την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δεχόταν στο γραφείο του τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, έως χθες αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.