26 Φεβρουάριος 2015, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2015, 09:41

Με διαρροές θα περάσει η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων από τη γερμανική Βουλή

  • Με διαρροές θα περάσει η συμφωνία Ελλάδας-εταίρων από τη γερμανική Βουλή

Το θέμα της συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους δεν αποτελεί «καυτή πατάτα» μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης που θα πρέπει να πείσουν και τα δικά τους Κοινοβούλια να την επικυρώσουν. Αυτό τον πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει την Παρασκευή και η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς από ό,τι φαίνεται υπάρχουν πολλές αντιδράσεις ακόμα και στη δική της κοινοβουλευτική ομάδα.

Παρά τις προσπάθειες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να πείσει τους βουλευτές, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τη συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι... αποστάτες βουλευτές ίσως φθάσουν και τους εξήντα!

Ζήτημα καταψήφισης δεν τίθεται, καθώς η πλειοψηφία του συνασπισμού Μέρκελ είναι ευρύτατη, ωστόσο αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς και από το Βερολίνο.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις δηλώσεις και υπαναχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν ακόμη και να καταψηφίσουν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη Ιουνίου και να «βγάλουν την Ελλάδα από την πρίζα» .

Οι Γερμανοί «βλέπουν» και τρίτο πακέτο

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια στην Γερμανία που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα χρειαστεί σύντομα και τρίτο πακέτο διάσωσης. 

Μετά το ρεπορτάζ της Rheinische Post, η οποία ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, έρχονται και δηλώσεις από το Βερολίνο που δείχνουν πως οι Γερμανοί είναι κάτι περισσότερο από βέβαιοι γι' αυτή την εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τη χορήγηση ενός τρίτου πακέτου διάσωσης. «Εάν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σνάιντερ, για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».