26 Ιούνιος 2013, 16:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:27

Κολύμπι μια απόλαυση που κρύβει κινδύνους. 19 χρήσιμες συμβουλές

  • Κολύμπι μια απόλαυση που κρύβει κινδύνους. 19 χρήσιμες συμβουλές

Κολύμπι μια απόλαυση που κρύβει κινδύνους. 19 χρήσιμες συμβουλές

Ποτέ μην αφήνεις το παιδί σου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό. Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λ.π. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου. Δίδαξε το παιδί σου ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του. Να παίζεις μαζί του στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό. Φοβάται το παιδί σου να μπει στο νερό; Μην τοαναγκάζεις! Απολαύστε το κολύμπι και ζήστε μόνο χαρούμενες στιγμές στη θάλασσα ή την πισίνα. Πόσο καλά γνωρίζετε τις ικανότητές σας στο κολύμπι; Πώς θα αντιδράσετε στη θέα ενός ανθρώπου που πνίγεται; Ποια φροντίδα πρέπει να δίνουν οι γονείς στα παιδιά στην παραλία; Αν ξέρατε ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι να απαντήσετε στο τηλέφωνο, θα το αφήνατε ποτέ μόνο του στην παραλία;

Γενικές συμβουλές αλλά πολύ σημαντικές, μας δίνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας:

1) Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;

2) Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.

3) Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.

4) Έχεις πιει οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

5) Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.

6) Μην σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.

7) Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

8) Μην κολυμπάς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.

9) Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.

10) Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.

11) Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος . Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε , ΑΠΛΑ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.

12) Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.

13) Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.

14) Έπαθες ‘κράμπα’; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που ‘πιάστηκε’ και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.

15) Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.

16) Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

17) Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

18) Αντιλήφθηκες κάποιον κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί, εάν υπάρχει. Κάλεσε για βοήθεια.

19) Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι ήδη κοντά του, έχε άποψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ αν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.