Την τελευταία στιγμή σώθηκε η Παναγία Μελανδρύνα στην Κερύνεια

  • Την τελευταία στιγμή σώθηκε η Παναγία Μελανδρύνα στην Κερύνεια
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Την τελευταία στιγμή σώθηκε η Παναγία Μελανδρύνα στην Κερύνεια 2
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Την τελευταία στιγμή σώθηκε η Παναγία Μελανδρύνα στην Κερύνεια 3
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα σημαντικό μνημείο που χρονολογείται στον 14ο-15ο αιώνα και βρίσκεται στην επαρχία Κερύνειας, μεταξύ των χωριών Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία, έσωσε από βέβαιη κατάρρευση η Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομία στην οποία μετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Η εκκλησία της Παναγίας της Μελανδρύνας είχε υποστεί μεγάλες ζημιές και σε πρώτη φάση, με τις 137.000 ευρώ που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιήθηκαν μόνο τα επείγοντα έργα διάσωσης.

Η υπεύθυνη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον Τιζιάνο Ζενάρο, χαρακτήρισε την εκκλησία ως «ένα μεγάλο πολιτιστικό δένδρο με μεγάλα κλαδιά, που αντιπροσωπεύουν έργα όπως ο Απόστολος Ανδρέας, ο Πύργος του Οθέλου, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα οποία δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν αν οι ρίζες δεν ήταν γερές».

Η Μελανδρύνα ήταν μεσαιωνικός οικισμός που δεν υπάρχει σήμερα. Το όνομα προήλθε από τη συνένωση των λέξεων μέλι και δρυς (βελανιδιά), ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Σε αυτή την τοποθεσία πλέον σώζεται μόνο η μονόκλιτη καμαροσκέπαστη με οξυκόρυφη καμάρα εκκλησία της Μονής. Σύμφωνα με τον βυζαντινολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Αθανάσιο Παπαγεωργίου, το εικονοστάσιο της εκκλησίας ήταν όμοιο με το εικονοστάσιο του Αντιφωνητή και πιθανότατα του 16ου αιώνα.

Δύο από τις εικόνες του εικονοστασίου, που είχαν κλαπεί το 1973 και βρέθηκαν προτού εξαχθούν από την Κύπρο, χρονολογούνται στον 16ο αιώνα. Δυστυχώς, αργότερα οι εικόνες μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη της Κερύνειας και κλάπηκαν από τους Τούρκους, το 1974.