1 Μάρτιος 2015, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 17:47

Οι χήνες δίνουν ζωή στο Καρς και το Αρνταχάν

  • Οι χήνες δίνουν ζωή στο Καρς και το Αρνταχάν
  • Οι χήνες δίνουν ζωή στο Καρς και το Αρνταχάν 2

Οι κάτοικοι των περιοχών Καρς και Αρνταχάν, αντί για αρνιά και κατσίκια, εκτρέφουν στα σπίτια τους χήνες, το κρέας των οποίων χρησιμοποιούν ως βασική τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως δε τους χειμερινούς μήνες.

Κάθε οικογένεια εκτρέφει από μερικές χήνες μέχρι μερικές δεκάδες, τις οποίες σφάζουν και αποθηκεύουν το κρέας τους είτε σε καταψύκτες είτε σε ειδικά δοχεία, αφού πρώτα το περάσουν από μια επεξεργασία που δεν επιτρέπει την αλλοίωσή του (καβουρμά).

Τα πούπουλα της χήνας, τα χρησιμοποιούν για παπλώματα και μαξιλάρια, ενώ έχουν γίνει και βιοτεχνίες που συλλέγουν φτερά χήνας και τα εξάγουν – κυρίως στη Γερμανία.

Σε κάθε χωριό εκτρέφονται περίπου 5.000 χήνες, η καθεμιά από τις οποίες, όταν φθάσει στα κιλά της, πωλείται 100-120 λίρες Τουρκίας (περίπου 50 ευρώ). Η εκτροφή της χήνας είναι συμφέρουσα στην περιοχή γιατί τα πτηνά αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με τροφή από τα λιβάδια, εκτός από τις περιόδους που υπάρχει απόλυτη χιονοκάλυψη.

Με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου του Καυκάσου, του Καρς, η χήνα αποτελεί σοβαρό κομμάτι της οικιακής οικονομίας, ενώ εκτός από το κρέας και τα πούπουλα, αξιοποιούνται ακόμα και το συκώτι, το κεφάλι, τα πόδια και τα έντερα.

Περιττό να σημειώσουμε ότι στην περιοχή Καρς και Αρνταχάν υπάρχουν αρκετές συνταγές για το κρέας της χήνας.

Αυτό που δεν θα περίμενε να δει κανείς, πάντως, είναι χηνομαχίες. Κι όμως, χωρικοί παίρνουν τα πιο δυνατά αρσενικά, τα φέρνουν στην πλατεία του χωριού, και αρχίζουν οι χηνομαχίες που εξ όσων γνωρίζουμε είναι οι μοναδικές που γίνονται στον κόσμο!