25 Φεβρουάριος 2015, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 16:08

Ελληνική παιδεία στο Σοβέτο από την Άβα Παπαθεοφίλου

  • Ελληνική παιδεία στο Σοβέτο από την Άβα Παπαθεοφίλου
    Η Άβα Παπαθεοφίλου με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου του Ανατολικού Τζαμπούβου στο Γιοχάνεσμπουργκ

Όταν ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει το επάγγελμά του ως λειτούργημα και ενεργεί με γνώμονα την αγάπη για τους μαθητές του και για τη μετάδοση γνώσης, τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Μια τέτοια εκπαιδευτικός είναι και η Άβα Παπαθεοφίλου, που διδάσκει εθελοντικά την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε Νοτιοαφρικανούς μαθητές του δημοτικού σχολείου του Ανατολικού Τζαμπούβου στην περιοχή του Σοβέτο, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι μαθητές έχουν την επιλογή να διαλέξουν τα ελληνικά ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο, ενώ στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ λειτουργεί επίσης έδρα ελληνικών σπουδών.

Το μεράκι της και η αφοσίωσή της στον πολύτιμο αυτό σκοπό, με βιωματικές διδακτικές μεθόδους που εντάσσουν στοιχεία της ελληνικής φιλοσοφίας και μυθολογίας, έχουν συμβάλλει στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών με αναφορές στην ελληνική κουλτούρα και συγχρόνως στην απομάκρυνσή τους από συμμορίες που ενίοτε τους παρασύρουν σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες.

«Ως εκπαιδευτικός προσπαθώ να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της γνήσιας αυτής εκπαιδευτικού έχουν δημιουργηθεί βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, αλλά και ένα ετήσιο παιδικό «καλλιτεχνικό πανηγύρι» και, όπως προσθέτει, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλα σχολεία για επέκταση του προγράμματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα από συνεργασία της Ελλάδας με τη Νότια Αφρική, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικούς και των δύο χωρών.


Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος κατά την επίσκεψή του στο δημοτικό σχολείο (φωτ.: amen.gr)

Μάρτυρας αυτών των προσπαθειών έγινε πρόσφατα και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, όταν επισκέφθηκε το σχολείο και οι μαθητές τον υποδέχθηκαν κρατώντας ελληνικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας μας.