25 Φεβρουάριος 2015, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουάριος 2015, 00:07

Οργή για την κατεδάφιση αρχαιολογικού μουσείου στη Σμύρνη

  • Οργή για την κατεδάφιση αρχαιολογικού μουσείου στη Σμύρνη
    Η απόλυτη καταστροφή στο εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύμης στη Σμύρνη
  • Οργή για την κατεδάφιση αρχαιολογικού μουσείου στη Σμύρνη
    Ένα από τα έργα τέχνης που μεταφέρθηκαν από το μουσείο σε... αποθήκη

Στο όνομα της ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα ωθούμενος από κερδοσκοπικά κίνητρα, ο δήμος Αλιαγά στη Σμύρνη μετακινεί αρχαιολογικά ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύμης και τον Οίκο Ανασκαφών της πόλης, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να το κατεδαφίσει και να χτίσει ένα καινούριο στη θέση του.

H απόφαση έχει προκαλέσει σάλο στους κόλπους των ειδικών, οι οποίοι μάλιστα μιλούν για έγκλημα.

«Η μεταφορά των έργων τέχνης πρέπει να γίνει βάσει κανόνων. Εδώ διαπράττεται έγκλημα» δήλωσε ο Αχμέτ Τουντζάι Καράτσορλου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών Σμύρνης, αναφερόμενος στο μουσείο όπου φιλοξενούνται 3.000 έργα τέχνης από την περιοχή.

Όπως τόνισε ο Καράτσορλου, τα έργα τέχνης μεταφέρονται από μη εκπαιδευμένα πρόσωπα, και ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για να τα φιλοξενήσει αφού πρόκειται για αποθήκη.

«Θα καταθέσουμε αγωγή. Πρόκειται για προσπάθειες καταστροφής του μουσείου με ψεύτικες εκθέσεις που υποστηρίζουν ότι το κτήριο δεν είναι ασφαλές. Όμως οι νέες εγκαταστάσεις που θα χτιστούν, θα χρησιμοποιηθούν για να κερδίσουν χρήματα κάποιοι. Είναι προσπάθεια να καταστραφεί ο ιστορικός ιστός της περιφέρειας για χάρη της βιομηχανοποίησης» είπε ο πολιτικός μηχανικός, καλώντας του κατοίκους του Αλιαγά να προστατέψουν το μουσείο τους.

Πάντως ο δήμαρχος Σερκάν Ατσάρ είπε ότι οι μελέτες δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το μουσείο.

Οι φωτογραφίες είναι από την εφημερίδα Hürriyet.