25 Φεβρουάριος 2015, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 12:19

Και οι 100 δόσεις στη συζήτηση Τσίπρα-Βαλαβάνη το μεσημέρι

  • Και οι 100 δόσεις στη συζήτηση Τσίπρα-Βαλαβάνη το μεσημέρι

Την ώρα που η «μαύρη τρύπα» του χρηματοδοτικού κενού αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη του κυβερνητικού επιτελείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε ένα κρίσιμο ραντεβού με την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη σήμερα στις 14:30 στη Βουλή.

Και λέμε κρίσιμο, μια και η αναπληρωτής υπουργός τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε το σχέδιο Νόμου που πρόκειται να καταθέσει και αφορά τη ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα νομοσχέδιο που περιλάμβανε τις 100 δόσεις για όλους, αλλά και τη διαγραφή του μισού χρέους για όσους πληρώσουν το 50% των οφειλών τους προς τις εφορίες.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτή τη ρύθμιση, που αναμένεται να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς πιστεύει ότι με αυτόν τον  τρόπο θα μπει... ζεστό και απαραίτητο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι Γερμανοί δεν καλοβλέπουν τη ρύθμιση και έχουν ζητήσει να μην αλλάξει αυτή που είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη το Δημόσιο αντλεί ρευστότητα υποχρεώνοντας τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να μετατρέψουν τα ταμειακά πλεονάσματά τους σε ρέπο 15 ημερών, για να αναχρηματοδοτείται το κράτος.

Πάντως η συνάντηση Τσίπρα-Βαλαβάνη δείχνει ότι από σήμερα κιόλας, την επομένη μέρα δηλαδή της συμφωνίας στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση, στην κυβέρνηση συζητούν πλέον για το «πού θα βρεθούν» τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα για να καλύψει τρέχουσες δανειακές ή και εσωτερικές ανάγκες της, αφού τον Μάρτιο και κάθε μήνα «τρέχουν» οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρέους, μισθών, συντάξεων και προμηθευτών του Δημοσίου, και η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται ότι στο τετράμηνο θα φτάσει τα 10 δισ.!

Μια λύση που φαίνεται να επιζητά η κυβέρνηση είναι να της δοθεί «εδώ και τώρα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Παίρνοντας τα λεφτά αυτά άμεσα, χωρίς αξιολόγηση, το Δημόσιο προλαβαίνει να πληρώσει τον Μάρτιο τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.