25 Φεβρουάριος 2015, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 11:12

Οι αλλαγές στο Δημόσιο και το νέο μισθολόγιο

  • Οι αλλαγές στο Δημόσιο και το νέο μισθολόγιο

Περικοπές πρόσθετων επιδομάτων, μείωση της γραφειοκρατίας, αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, αναδιάρθρωση του Δημοσίου και ανακατανομή των πόρων είναι μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη «λίστα Βαρουφάκη», από την οποία φαίνεται να λείπει το ζήτημα της ανάκλησης των απολύσεων που έγιναν μέσω της διαθεσιμότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταρτίσει ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις. Εξάλλου προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Στόχος είναι να μην μειωθούν τα κατώτατα όρια των μισθών και να μην αυξηθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Τα επιδόματα που… κινδυνεύουν

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η κυβέρνηση με τη λίστα Βαρουφάκη δεσμεύεται και για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους του Δημοσίου, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», που είναι τα εξής:

  • Αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση,
  • Δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας,
  • Μετακινήσεις εκτός έδρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, εκτός από τις περικοπές των επιδομάτων αυτών, στο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν και επιδόματα για τα οποία δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στα οποία ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν την ανάκληση των απολύσεων «μονομερή ενέργεια», κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με το Δημόσιο

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, αφού τα υπουργεία έχουν μειωθεί σε δεκατρία. Ο νέος σχεδιασμός θα έχει στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και των μονάδων της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των ΟΤΑ.

Σιγή για τις επαναπροσλήψεις

Πρόκειται για ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ από χθες. Στη λίστα Βαρουφάκη, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η ανάκληση των απολύσεων που έγιναν μέσω διαθεσιμότητας.

Ωστόσο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει, επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, πως «δεν κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο να συμπεριληφθεί, καθώς οι επαναπροσλήψεις θα καλυφθούν μέσω των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2015. Θα το λύσουμε εσωτερικά». Η ίδια πηγή σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν την ανάκληση των απολύσεων «μονομερή ενέργεια», κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, γράφει η εφημερίδα, παγώνει η επαναπρόσληψη των καθαριστριών μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς για τότε αναβλήθηκε από τον Άρειο Πάγο η εκδίκαση της υπόθεσής τους.