25 Φεβρουάριος 2015, 08:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 08:31

Νόμιμη η μαριχουάνα στην Αλάσκα

  • Νόμιμη η μαριχουάνα στην Αλάσκα

Εδώ και λίγες ώρες οι κάτοικοι της Αλάσκας, της βορειότερης πολιτείας των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα αγοράς, καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Αρκεί να είναι άνω των 21 ετών και να ασκούν το… χόμπι τους ιδιωτικά και όχι σε δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα οι πολίτες της Αλάσκας μπορούν νόμιμα να έχουν στην κατοχή τους 28 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά στο σπίτι τους. Επίσης μπορούν να αγοράζουν ή να πωλούν μέχρι 28 γρ. κάνναβης, αλλά προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ειδικής άδειας.

Από την 1η Ιουλίου του 2015, τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει το Όρεγκον.

Η μαριχουάνα παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αν και 23 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, ενώ άλλες 40 πολιτείες έχουν χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο που αφορά τη χρήση της. 

Η πολιτεία της Αλάσκας με αυτήν την απόφαση ακολουθεί τις πολιτείες του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον, ενώ από την 1η Ιουλίου του 2015 τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει το Όρεγκον.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, οι πολιτείες της Οκλαχόμα στον αμερικανικό Νότο και της Νεμπράσκα στα κεντρικά προχώρησαν σε καταγγελία προς το Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της γειτονικής πολιτείας του Κολοράντο, κατηγορώντας τις εκεί πολιτειακές αρχές ότι άνοιξαν ένα «επικίνδυνο παράθυρο» για τον έλεγχο των ναρκωτικών.