25 Φεβρουάριος 2015, 00:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2015, 00:25

Die Zeit: Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση

  • Die Zeit: Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση

Οι Έλληνες μπορούν και πάλι να επεξεργάζονται οι ίδιοι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών τους αφού ο νέος πρωθυπουργός κατάφερε να τερματίσει την ταπείνωση, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο γνώμης της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Die Zeit και στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «δεν σώθηκε, αλλά ανακτά ένα κομμάτι της ακεραιότητάς της» ασκείται ψύχραιμη κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η πιο σημαντική επιτυχία για τον Αλέξη Τσίπρα: δεν θα υπάρξουν νέα δραστικά μέτρα λιτότητας» τονίζει ο συντάκτης, αλλά διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα σπαταλήσει χρήματα σε κοινωνικά προγράμματα. Αντιθέτως, εξηγεί, το νέο σχέδιο είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς προβλέπει μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογίας και της Δικαιοσύνης.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε τώρα να διώξει την τρόικα από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί. Αλλά πέτυχε έναν καλό συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Η νέα κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει ειδικά τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σε αυτό όλοι οι προκάτοχοί του έχουν (εσκεμμένα) αποτύχει» προσθέτει ο αρθρογράφος και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός υφίστατο μέτρα τα οποία υπαγορεύονταν από τους πιστωτές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε τώρα να διώξει την τρόικα από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Αλλά πέτυχε έναν καλό συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», καθώς οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υπαγορεύονται από το εξωτερικό, αλλά θα τις επεξεργάζονται από κοινού οι πιστωτές με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε αυτή την κρίση τίθενται τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο αρθρογράφος καταλήγει επισημαίνοντας ότι πριν από τις ελληνικές εκλογές πολλοί στην Ευρώπη εξέφραζαν φόβο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στο χάος εάν εκλεγόταν αριστερή κυβέρνηση, αλλά τώρα φαίνεται ότι «ο Τσίπρας μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να επεξεργαστούν ένα σκεπτικό με το οποίο η χώρα του μπορεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση».

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο, αυτό του ελληνικού χρέους, παραμένει, τονίζει και υπενθυμίζει ότι οι εταίροι αποκλείουν ενδεχόμενο «κουρέματος».