24 Φεβρουάριος 2015, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2015, 22:41

Καμμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

  • Συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων σήμερα στα Προπύλαια
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με την ηλεκτρονική επιστολή Βαρουφάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τους συνταξιούχους. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις κύριων ή επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι δεν θα θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ασφαλισμένων γυναικών με ανήλικα τέκνα, ατόμων με ειδικές ανάγκες και εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο ζήτημα της συγχώνευσης φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνουν, οι ενοποιήσεις οι οποίες ενδεχομένως χρειαστεί να γίνουν, θα υλοποιηθούν μετά από διάλογο με τους φορείς των ενδιαφερόμενων χωρίς να οδηγούν σε μειώσεις ή περαιτέρω συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επίσης, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, όπου αποφασιστεί, θα γίνει με προηγούμενη διασφάλιση των εσόδων από άλλες πηγές.

Τέλος πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν, ότι στα εργασιακά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ενώ οι αλλαγές στον κατώτερο μισθό θα προκύψουν από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.