Τι δίνει, τι αλλάζει και τι βάζει στον πάγο η λίστα Βαρουφάκη

  • Οι θεσμοί παραμένουν στην Ελλάδα, μέχρι να φύγουν
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φύλλο και φτερό κάνουν από το πρωί δημοσιογράφοι και πολιτικοί την περίφημη λίστα Βαρουφάκη με την οποία η Ελλάδα πήρε την τετράμηνη παράταση. Η κυβέρνηση –λίγη ώρα μετά το πράσινο φως του Eurogroup– έδωσε στη δημοσιότητα τα κεφάλαια του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνονται στη λίστα που ενέκριναν οι θεσμικοί εταίροι.

Στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα περιλαμβάνεται η μη ακύρωση οποιασδήποτε ολοκληρωμένης ή εν εξελίξει ιδιωτικοποίησης (όπως είναι για παράδειγμα το Ελληνικό, ο ΟΛΠ, τα αεροδρόμια). Αυτό θεωρείται ότι είναι το «αντάλλαγμα» προκειμένου να περάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι τα κουπόνια σίτισης και το δωρεάν ρεύμα.

«Θολό» σημείο θεωρείται η παράγραφος για τον ΦΠΑ όπου προβλέπεται ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων και των ευνοϊκών μειώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών βγάζει εκτός συζήτησης τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει σε δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές. Για τα «κόκκινα δάνεια» θα ληφθούν υπόψη η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο τρόπος λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και η κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα αποφευχθούν δημοπρασίες της πρώτης κατοικίας

Για τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά κατάργησής του. Καμία αναφορά δεν υπάρχει επίσης στις 100 δόσεις οι οποίες –σύμφωνα με πληροφορίες– παραμένουν αλλά μπαίνουν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σε μια προφανή προσπάθεια ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις και των απαιτήσεων της τρόικας, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ενοποιήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία και να εξαλείψει τα κίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο κατώτατος μισθός –λέει η λίστα Βαρουφάκη– θα αυξηθεί σε βάθος χρόνου ενώ σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα γίνει «μια σταδιακή νέα προσέγγιση με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης».

Για τη διαχείριση εξόδων το ελληνικό σχέδιο προβλέπει εκσυγχρονισμό της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, με χρήση της «διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας». Προβλέπεται ακόμα αλλαγή της φορολόγησης των μαζικών επενδύσεων και των εισοδηματικών φορολογικών δαπανών που θα ενταχθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος καθώς και διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής με τη διάλυση της φορολογικής αμνηστίας.